Huisje op wielen


Polyvalente houten units

 FAQ

Minihuisje

  1. Wat is het verschil tussen een minihuisje en een huisje op wielen?

    De opzet van een minihuisje is een zo goedkoop mogelijk huisje op wielen te bouwen, maar daarvoor zijn een aantal compromissen nodig:
    • We bouwen maar één ontwerp waar niet van afgeweken wordt en waardoor we geen tijd moeten spenderen aan op maat gemaakte ontwerpen. Ook de opties zijn beperkt.
    • Het minihuisje is beperkt in afmetingen waardoor er kan bespaard worden op materialen.
    • Het onderstel is van weersbestendig gelamineerd hout gemaakt in plaats van gegalvaniseerd staal. Zo hebben we de mogelijkheid om het zelf te maken. Voor de stevigheid maakt het weinig verschil aangezien het enkel maar de bedoeling is om met het minihuisje stapvoets te rijden en te manoeuvreren.
    • De opbouw is iets eenvoudiger en de muren zijn dunner, waardoor ook de isolatie dunner is (8 cm ipv 12 cm).
    • De deur en het raam zijn zelfgemaakt uit grenen hout ipv tropisch hardhout. Het raam is een vast raam.
    • Binnenin zijn alle wanden, vloer en plafond met OSB-panelen afgewerkt in plaats van duurdere multiplex-platen en planchetten. Enkel de vloer is behandeld (vernist).
    • Het dak is een hellend dak in plaats van een zadeldak. Dat is minder complex om te maken.
    • Er zijn maar vier stopcontacten voorzien en één lichtpunt. Er is geen aparte zekeringskast.
    • Door de beperkte afmetingen kan het minihuisje op een autotrailer geplaatst worden (BE rijbewijs) en moet het dus niet als uitzonderlijk vervoer getransporteerd worden.
    • De garantie is beperkt tot 3 jaar in plaats van 5 jaar en de actieradius waar we ter plekke herstellingen doen is beperkt tot 50 km ipv 200 km.

Huisjes op/zonder wielen

  1. Mag ik een Huisje op/zonder wielen plaatsen in mijn tuin?

    Een Huisje op/zonder wielen wordt als een vrijstaand bijgebouw beschouwd en om zonder vergunning dit te mogen plaatsen gelden algemeen volgende regels:

    • Het wordt meegeteld bij de 40 m² oppervlakte die je vrijstaand in je tuin mag bouwen zonder melding of vergunning.
    • Het moet gelegen zijn binnen een straal van 30 meter van de woning en niet zichtbaar vanaf de openbare weg.
    • In de zijtuin moet het op minimaal drie meter van de perceelgrens gelegen zijn,
      In de achtertuin moet het op minimaal één meter van de perceelgrens gelegen zijn.
    • Het mag geen woonfunctie hebben. Het mag enkel dienen als opslagruimte (garage, tuinhuis, fietsenstalling) of voor tuinontspanning zoals een poolhouse. Een poolhouse kan tafels, stoelen, zetels en opbergruimte bevatten. Vanaf dat er een bed in staat kan het beschouwd worden als een bewoonde ruimte.
    • Het mag maximaal 3,5 meter hoog zijn (grond tot nok).

    Vanaf aan één van deze voorwaarden wordt afgeweken, is er dus een bouwvergunning nodig. Meer info vind je hier.
    Opgelet! Sommige gemeenten hebben bijkomende, strengere eisen, wat in een bijzonder plan van aanleg (BPA) beschreven staat. Informeer je dus altijd bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente!

  2. Mag een Huisje op wielen op de openbare weg rijden?

    Het chassis dat we gebruiken is gecertificeerd om op de openbare weg te rijden, maar de opbouw ervan doet dit te geniet, waardoor het Huisje op wielen niet zelfstandig op de openbare weg mag. De Vlaamse/Belgische wetgeving maakt het onmogelijk om een houten constructie met echte ramen te laten certificeren om zelfstandig op de openbare weg te rijden.
    Omdat de meeste klanten een huisje op wielen een 'vaste' plaats willen geven, wordt het eenmalige transport naar de klant via een externe transportfirma gedaan.
    We zijn wel aan het uitzoeken hoe we in de toekomst een alternatief kunnen bieden dat toch op de openbare weg mag. Wellicht zal dit andere bouwmaterialen vereisen.

  3. Kunnen jullie ook voor de inrichting van het Huisje op/zonder wielen zorgen?

    Dat kan! Daarvoor zitten we best eens samen om jouw wensen en noden in kaart te brengen. Echter zijn wij geen meubelmakers en kennen we dus onze beperkingen. Een eenvoudige Ikea-keuken plaatsen is geen enkel probleem, maar een keuken volledig op maat maken doen wij dan weer niet.

  4. Kan ik een afgewerkt Huisje op/zonder wielen komen bezichtigen?

    In Gentbrugge staat ons toonzaalmodel van 8,6 m². Dat is het kleinste Huisje op wielen die we aanbieden (groter past niet in de tuin). Vraag een afspraak om eens vrijblijvend langs te komen!

  5. Is een huisje op/zonder wielen geïsoleerd?

    Jazeker, de wanden, vloer en plafond zijn geïsoleerd met 12 cm houtwolisolatie (R-waarde 3,33 m²K/W). Aan de buitenwanden komen daarbovenop nog 18 mm dikke houtvezelplaten (R-waarde 0,38 m²K/W) bij.
    De thermische weerstand (R) verhogen kan door de isolatiedikte te vergroten, wat niet vanzelfsprekend is, of door andere isolatiematerialen te gebruiken, die weliswaar minder milieuvriendelijk zijn.
    Daarnaast worden ramen gebruikt met dubbel hoogrendementsglas (Ug-waarde = 1,0 W/m²K).
    Wil je de ruimte verwarmen, dan is een elektrisch vuurtje het gemakkelijkst. Omwille van milieuredenen zijn verbrandingskachels niet aan te raden.

  6. Op welke manier kan ik elektriciteit voorzien in het Huisje op/zonder wielen?

    Onder het chassis is een CEE-contactdoos voorzien. Daar kan een zogenaamde campingkabel op aangesloten worden die je simpelweg in een stopcontact steekt en zo verbindt met het elektriciteitsnet van een vast gebouw.
    Een zonnepaneel plaatsen is ook mogelijk, mits een aantal aanpassingen (De energieopwekking van de zonnepanelen mag niet gekoppeld worden aan het elektriciteitsnet). Vraag ook daarvoor een offerte.

  7. Moet de elektriciteit gekeurd worden?

    Neen. De elektriciteit wordt bekomen door een verlengkabel in een stopcontact te steken. Dit is dus geen vaste elektriciteitsaansluiting en telt dus nooit mee bij een elektriciteitskeuring.
    Wel is er onder het chassis een kleine elektriciteitskast met automaten voorzien die de elektriciteit beschermt tegen kortsluiting en overbelasting.

  8. Hoe ecologisch werken jullie?

    Het Huisje op wielen wordt zo ecologisch mogelijk gebouwd. Daarvoor worden zoveel als mogelijk ecologische bouwmaterialen gebruikt zoals houtwolisolatie, FSC-gecertificeerd en formaldehydevrij hout en ecologische houtbeschermingsproducten. Ieder ecologisch alternatief voor een bepaald materiaal trachten we indien beschikbaar te gebruiken.

  9. Hoe duurzaam werken jullie?

    De duurzaamheid wordt bepaald door de keuze van de materialen, de opbouw van de constructie en de weersinvloeden (vocht, temperatuur en UV-stralen). Vooral de buitenkant is daarbij cruciaal. We kiezen daarom als dakbedekking EPDM, dat een levensduur heeft van 50 jaar door de grote UV- en temperatuurbestendigheid. Als de EPDM na zovele decennia zijn beste tijd heeft gehad, leg je er gewoon een nieuwe laag EPDM op.
    De thermowood planchetten aan de buitenwanden zijn grenen tand- en groefplanken die thermisch verduurzaamd werden waarbij door hoge temperaturen alle organische stoffen in het hout werden vernietigd. Daardoor hebben ze een levensduur van 15 tot 25 jaar. Dat kan je nog eens verlengen door het hout te behandelen met een beits of een lazuur die vocht- en UV-bestendig is.
    Daarenboven hebben wij deze thermowood planchetten niet zoals gebruikelijk met schietspijkers bevestigd, maar geschroefd. Dat zorgt ervoor dat deze planchetten eenvoudigweg vervangen kunnen worden door ze los te schroeven, terwijl gespijkerde planken onmogelijk zonder schade te verwijderen zijn. Ook het houtskelet wordt overigens volledig met schroeven bevestigd en niet met schietspijkers.
    Bij een huisje zonder wielen kiezen we niet voor een fundering in beton, maar voor een schroeffundering, waarbij stalen palen met schroefdraad in de grond worden gedraaid. Dat geeft een minimale inpakt voor de bodem.

  10. Wat is de leveringstermijn van een huisje op wielen?

    Van zodra een offerte door de klant is goedgekeurd bestellen wij direct het onderstel en de ramen en deuren. Dat zijn de enige twee onderdelen die we niet zelf maken en waar we dus moeten op wachten. Omdat de onderstellen geen courante modellen zijn, heeft de leverancier deze nooit op stock en moeten ze dus besteld worden bij de fabrikant. Dat kan tot twee maanden duren. Ook de ramen en deuren hebben een levertijd van ongeveer twee maanden, aangezien die op maat gemaakt worden.
    Kortom, na de offerte kunnen we pas ten vroegste na twee maanden starten met de bouw van het Huisje op wielen. Afhankelijk van de grootte en de inrichting komen daar nog een aantal maanden werk bij.

  11. Hoe gebeurt de levering van een huisje op wielen??

    De levering gebeurt altijd met een externe transportfirma, die rechtstreeks aan jou factureert. Wij verzorgen dus enkel het contact met de transportfirma, de plaatsing geven wij dus uit handen. We werken samen met twee transportfirma’s die de plaatsing kunnen doen. De ene werkt met een vast uurtarief van 133 euro incl. BTW, getimed vanuit Maldegem, waar hun bedrijf gevestigd is, en terug. De andere transportfirma werkt op offerte. We stellen uiteraard telkens de goedkoopste optie voor.

  12. Hoe gebeurt de betaling?

    Na de bevestiging van de overeenkomst tot het bouwen van jouw Huisje op wielen, word je op de hoogte gesteld wanneer de bouw van start gaat. De betaling gebeurt in vastgelegde schijven, waarbij de eerste schijf een voorschot is en de grootste schijf is. De laatste schijf wordt ten laatste binnen de 30 dagen na de oplevering betaald.
    Betalingen kunnen enkel contant via overschrijving gebeuren op rekeningnummer BE45103083043889 met het ordernummer als referentie.

  13. Wat dekt de garantie en hoe lang is de garantieperiode?

    Bij een huisje op wielen dekt de garantie alle constructiefouten voor een periode van 5 jaar. Bij een huisje zonder wielen is dat 10 jaar. Normale slijtage, defecten door verkeerd gebruik en het nalaten om het Huisje op wielen te onderhouden, vallen niet onder de garantie. Meer info vind je in de algemene voorwaarden.
    Bevindt je Huisje op wielen zich binnen 200 kilometer van Gent, dan komen we ter plekke voor herstellingen.
    Bevindt je Huisje op wielen zich verder dan 200 km van Gent, dan zal je het Huisje op wielen zelf dichterbij (of naar onze werkplaats) moeten laten brengen.
    Bij een huisje zonder wielen, komen we sowieso altijd ter plaatse.
    Contacteer ons bij problemen aan het Huisje op wielen. We zoeken altijd naar de beste oplossing.
    Ook na de garantieperiode kan je beroep doen op ons voor herstellingen en aanpassingen.

  14. Waarom zie ik geen cookiemelding als ik de website bezoek?

    Omdat wij zelf niet van cookies houden, laten we ze ook niet op jou los :-)

  15. Waar vind ik de algemene voorwaarden?

    Die vind je hier. Deze algemene voorwaarden kunnen op elk moment geüpdatet worden. Uiteraard zijn bij het akkoord gaan van een offerte de algemene voorwaarden van toepassing die op dat moment op de website te vinden zijn.




facebooklogo instagramlogo